18 Mayıs 2013 Cumartesi
Vajinismus ve Tedavisi
Vajinismus, kadınlarda görülen cinsel bir işlev problemidir. Vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Kasılmalar, cinsel birleşme dışında jinekolojik muayene esnasında ve vajina içine tampon yerleştirme durumlarında da ortaya çıkabilir. Öte yandan vajinismus; fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak ifade edilebilinir.
Psikoloji ve terapi konusunda uzman olan kişilere başvuruda bulunarak hastalığın kesin tanısı konulmalı ve tedavi başlamalıdır.
Belirtileri:
Karşı cinsi ile birleşmekten korkma ve daha sonraki birleşmelere denemek istememe
Disparoni (birleşmenin ağrılı ve zor olması)
Cinsel birleşmenin yarım olması (vajina içerisine penisin sadece bir bölümünün girmesi)
Vajina içine tampon ya da pedin yerleştirilememesi
Vajina içerisine parmağın girmemesi
Jinekolojik muayenelere karşı çekingen olma
Tedavi amaçlıda olsa fitil benzeri ilaçları vajina içerisine sokamama tarzı belirtileri vardır.
Tedavisi mümkün olan bu hastalık konusunda merkezimizin uzmanlarından görüş ve randevu alabilirsiniz.
Duru Değişim Danışmanlık ve Eğitim Merkezi
E-mail: bilgi@durudegisim.com
Telefon: 0212 213 32 33
13 Mayıs 2013 Pazartesi
Panik Atak
Panik atak en sık karşılaşılan ruhsal problemlerden biridir. Yapılan çalışmalara göre toplumdaki her 10 kişiden biri hayatı boyunca en az bir kez panik atak geçirmiştir.
Panik atak nöbeti sırasında karşılaşılan en tipik belirti sonunun geldiği düşüncesidir. Buna yoğun endişe ve dehşet duygusu eşlik eder. Panik atak sırasında kişi fiziksel olarak da bir takım rahatsızlıklar hissetmektedir. Nefeste daralma, boğulacakmış gibi olma, kalp çarpıntısı ve kalpte sıkışma, göğüste ağrı ya da sıkıntı hissi, titreme, ter basması, mide bulantısı, baş dönmesi en çok karşılaşılan fiziksel şikayetlerdendir. Bunlara bağlı olarak kişi, o an kalp krizi geçirmekte olduğu, bayılacağı ya da öleceği, aklını kaçıracağı ya da kontrolünü kaybedeceği hissine kapılır ve yoğun bir korku duyar.
Panik atak bir anda ortaya çıkar ve kısa bir süre içinde (yaklaşık 10dk) semptomlar zirveye ulaşır. Sonrasında ise herhangi bir müdahale yapılmadan kendiliğinden kademeli olarak hafifler. Semptomlarla birlikte bir ölüm korkusu, felaket düşünceleri ve kaçma isteği kendini baş gösterir. Panik atak yaşayan kişiler bu durumu çok korkutucu ve dehşet verici olarak tanımlar. Hatta öyle korku verici bir deneyimdir ki kişi bir kez panik atak geçirdikten sonra yeniden panik atak geçirme korkusuyla birçok şeyden kaçınır hale gelir.
İlk kez panik atak geçiren kişiler genellikle hastane acil servislerine başvururlar. Yaşadıkları durumun fiziksel bir takım sorunlardan kaynaklandığına (örneğin; kalp problemleri) inanma eğilimindedirler. Gerekli tetkikler yapılıp biyolojik herhangi bir sorunun olmadığı açıklansa dahi fiziksel bir sorun aramaya devam ederler. Ayrıca atak aniden ve beklenmedik zamanlarda ortaya çıkabildiği için her an tetikte hissederler. Bu konuda belirtilmesi gereken en önemli nokta panik atak tedavisinin mümkün olduğu ve psikoterapi başarısının oldukça yüksek olduğudur. Kısa süreli bir psikoterapi ile panik ataktan kurtulmak mümkündür.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Aşağıda panik atak için belirlenmiş olan tanı ölçütleri yer almaktadır. Eğer bu öçlüklerden 4 ya da daha fazlasının birden görüldüğü ve 10 dakika içinde zirveye ulaştığı bir dönem yaşandı ise, bunun bir panik atak nöbeti olduğunu söyleyebiliriz.
-Çarpıntı, kalp hızını duyumsamama ya da kalp hızında artma olması
-Terleme
-Titreme ya da sarsılma
-Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi hissetme
-Soluğun kesilmesi
-Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi
-Bulantı ya da karın ağrısı
-Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi hissetme
-Derealizasyon (gerçek dışılık duyguları) ya da depersonalizasyon (benliğinden ayrılmış gibi hissetme)
-Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu
-Ölüm korkusu
-Parestezi (vücutta uyuşma karıncalanma duyumları)
-Üşüme, ürperme ya da ateş basması
Panik Atak Türleri
Panik atağın başlaması ve duruma bağlı tetikleyicilerin olup olmamasıyla ilgili olarak panik atak çeşitli alt türlere ayrılmaktadır.
Beklenmedik panik ataklarda; atağın başlangıcına durumsal bir etken eşlik etmez birden ve kendiliğinden ortaya çıkar.
Duruma bağlı panik ataklarda; panik atak hemen her zaman belli bir duruma bağlı olarak, o durumla karşılaşıldığında ya da o durumla karşılaşılacağı beklentisiyle ortaya çıkar.
Durumsal yatkınlık gösteren panik ataklarda; panik atak belli bir duruma, tetikleyiciye bağlı ortaya çıkabildiği gibi, tetikleyicinin olmadığı durumlarda ya da tetikleyiciyle karşılaşıldıktan bir süre sonra da ortaya çıkabilir.
Fiziksel bir sorununuz olmadığı halde bir takım şikayetleriniz varsa ve yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız, bir danışmanla görüşmek size fayda sağlayabilir.
Duru Değişim Danışmanlık ve Eğitim Merkezi
10 Mayıs 2013 Cuma
Dünya Psikologlar Günü Kutlu Olsun!
10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü kutlu olsun.
Psikologlar, hayatın her aşamasında uzman görüş ve destekleri ile bireylerin ve toplumun yanındadır. Onların yaptıkları sadece insanları dinlemek değil, aynı zamanda özgür iradeleri ile düşünme ve karar verme becerilerini ortaya çıkarmaktır. Daha önce bir psikologlar görüşmemiz olabilirsiniz ya da bu meslek konusunda çok fazla fikriniz olmayabilir ama söylemek isteriz ki, psikologlar bireylerin mutluluk alanlarını bulmalarına yardım eden kişilerdir.
Duru Değişim Danışmanlık ve Eğitim Merkezi olarak, tüm psikologların bu biricik gününü sevgi ve mutlulukla kutlarız!
9 Mayıs 2013 Perşembe
Depresyonun Üstesinden Gelmek
Depresyon, Türkçe anlamı ile "çökkünlük" diye tanımlanabilir. Depresyonun en tipik belirtisi mutsuz ruh hali ve karamsarlıktır. Bu duygular zaman zaman her insanda görülebilir. Herkes bazen hüzünlü, karamsar ve mutsuz hissedebilir. Ancak bu hisler bir kaç saat veya bir kaç gün içerisinde geçer. Ayrıca mutsuz ruh hali eşlik etse bile, kişi günlük yaşantısını sürdürmekte sıkıntı çekmez. Depresyon teşhisi almış birinin yaşadığı keder duygusu ise bundan çok daha farklıdır. Çok daha uzun süreli ve şiddetlidir. Günlük hayatı sürdürmek zorlaşır. Depresyondaki kişi eskiden hoşlandığı şeyleri yapmaktan kaçınır ya da yapsa bile zevk almaz. İş hayatı, sosyal hayatı, aile yaşantısı olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Öz bakımı ve öz saygısı azalır. Hiç bir şeyle ilgilenmek istemez ve bu durumun sonsuza kadar böyle süreceğine dair güçlü bir inancı vardır.
Depresyon Sebepleri Neler Olabilir?
Ev değiştirme,
İş değiştirme,
Sevilen bir kişinin kaybı,
Bir ilişkinin bitmesi,
Çocuk doğumu,
Yaşın ilerlemesi gibi yaşam durumlar depresyonu tetikleyebilecek olası yaşam olaylarındandır.
Bu gibi olayların ortak özelliği kişide bir kayıp duygusu yaratmasıdır.
Bu çevresel olaylardan kişinin ne derece etkileneceği ve sarsılacağı, kişilik özellikleri ve bilişsel yapısı (düşünme biçimi) ile ilişkilidir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon sınıflandırmasında kullanılan belirtiler şöyle sıralanmaktadır:
Çökkün duygu durum,
İlgi kaybı ve zevk alamama,
Kilo değişiklikleri,
Uyku bozuklukları,
Psikomotorajitasyon ya da retardasyon,
Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı,
Değersizlik ya da suçluluk duyguları,
Konsantrasyon bozukluğu ya da kararsızlık,
Yineleyen ölüm düşünceleri, intihar planları
Görüldüğü gibi depresyon kişinin hayatının pek çok alanında zorluk yaşamasına neden olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, depresyon tedavisi olan bir hastalıktır. Son yıllarda depresyon tedavisinde oldukça başarı sağlanmıştır.
Kendinizde depresyon belirtileri hissediyorsanız, uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz.
Duru Değişim Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri
İletişim: 0212 213 32 33
8 Mayıs 2013 Çarşamba
Merkezimiz Hakkında,
Duru Değişim Danışmanlık ve Eğitim Merkezi 2003 yılında, çocuklar, gençler ve yetişkinlere yönelik psikolojik danışmanlık ve aile terapisi hizmetleri sunmak amacıyla kurulmuştur. Kişisel gelişimin ve büyümenin bireyin ruh sağlığının kalitesi açısından önemli bir dinamik olduğu şüphesizdir.
İletişim, danışma ve randevu için,
0 212 213 32 33 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.
Merkezimizin web sitesine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)